Traditionele sauna of een infraroodsauna?

Wat is het beste, een traditionele sauna of een infraroodsauna? Kies voor de topkwaliteit infraroodsauna’s van X-Trend, de #1 expert in België.

Ontdek het gamma van X-Trend infraroodsauna’s en vraag ons naar onze prijzen en persoonlijk advies:

Infrarood Sauna X-Trend

Stap 1 van 2

Traditionele Sauna Of Een Infraroodsauna?
Traditionele sauna of een infraroodsauna?

Koopt u een traditionele sauna of een infraroodsauna?

De verschillen, overeenkomsten en voordelen van de twee modaliteiten: de traditionele sauna en de infraroodsauna.

Het stralende, warme licht van de infraroodsauna werkt op het lichaam in om op cellulair niveau een transformatie teweeg te brengen en is daardoor in staat een cascade van gezondheidsvoordelen te bieden die veel andere warmtetherapieën niet bieden. Zowel traditionele sauna’s als infraroodsauna’s vallen onder de noemer warmtetherapie en delen de naam “sauna”. Traditionele sauna’s en infraroodsauna’s verschillen echter sterk in de manier waarop de geproduceerde warmte werkt en hebben daarom zeer verschillende effecten op de menselijke fysiologie.

Uiteindelijk komt de keuze voor een vorm van warmtetherapie voort uit de wens om de gezondheid en het welzijn te maximaliseren. Om de juiste sauna voor u te vinden, moet u zich vertrouwd maken met de werking van elk type sauna, zodat u begrijpt hoe het lichaam reageert op elk mechanisme van warmteproductie.

Traditionele Sauna Of Een Infraroodsauna?

Sauna: de etymologie

Sauna is een moderne term die wordt gebruikt om een verwarmingssysteem aan te duiden dat overvloedig zweten veroorzaakt. Sauna is een van de weinige woorden in het Engelse woordenboek die hun oorsprong vinden in het Fins. Sauna” (uitgesproken als saw-na) betekent badhuis in het Fins. Vele talen hebben het Finse woord sauna geleend om gefabriceerde eenheden van gecontroleerde warmte aan te duiden. Hoewel Finland niet het enige land is waar warmtetherapie wordt toegepast, heeft het een traditie die al duizenden jaren stevig in de Finse cultuur verankerd is.

Het gebruik van de term sauna in het Engels verwijst niet specifiek naar de verwarmingsapparatuur die in Finland wordt gebruikt, maar naar de algemene apparatuur die tot doel heeft het lichaam op te warmen en hevig te doen zweten, ongeacht de methode die wordt gebruikt om de temperatuur te verhogen. Sauna is een term geworden die een breed scala van structuren van gecontroleerde warmte beschrijft, ongeacht het mechanisme: de basisfunctie achter de creatie van traditionele en infrarood sauna’s is heel verschillend. Als u het type warmte dat in de traditionele sauna wordt opgewekt, vergelijkt met dat in de infraroodsauna, ziet u de verschillende gezondheidsvoordelen die beide modaliteiten bieden.

De wortels van een traditionele sauna? Een korte geschiedenis

De traditionele sauna is geworteld in de Finse cultuur en is in de loop der millennia een van de pijlers van het land geworden. Voor de inwoners van Finland is de sauna geen luxe, maar een noodzaak. Gemiddeld is er bijna één sauna per huishouden (er zijn 3 miljoen sauna’s in Finland op een bevolking van 5 miljoen). De meeste sauna’s met droge warmte die tegenwoordig in geïndustrialiseerde landen te vinden zijn, zijn gebaseerd op de moderne constructie van het Finse model. Voor de komst van de allopathische geneeskunde werden bijna alle Finse baby’s in sauna’s geboren.

Er is zelfs een sauna in het Finse parlementsgebouw. Van geboorte tot belangrijke politieke beslissingen, sauna’s zijn het doek waarop de Finse geschiedenis is geschilderd. De vroegst bekende saunagebouwen zijn 2000 jaar oud en werden in de aarde uitgegraven en met stenen bekleed. De structuur van de Finse sauna’s is in de loop der millennia sterk geëvolueerd. Saunabehandeling is een hoeksteen van de Finse cultuur. De eerbied voor de gezondheidsvoordelen, de traditie en de steun van de gemeenschap hebben van het land een van de belangrijkste saunagemeenschappen ter wereld gemaakt.

Wat is een traditionele sauna?

Traditionele sauna’s worden ook wel droge sauna’s genoemd. Beide vinden hun oorsprong in de Finse cultuur en zijn nu te vinden in kuuroorden, sportscholen en hotels over de hele wereld. De droge sauna wordt verwarmd door een elektrisch apparaat dat de stenen aan de bovenkant, de wanden van de ruimte en de lucht verwarmt. De structuren zijn gemaakt van hout: ze voelen aan en zien eruit als kleine hutten. De temperatuur van deze apparaten ligt meestal tussen 71 en 93 graden Celsius. Om de temperatuur van de kamer te verhogen en de vochtigheid te doen toenemen, wordt water over de verwarmde stenen gegoten.

Heel vaak worden deze toestellen voor warmtetherapie geplaatst in gemeenschappelijke voorzieningen, maar zij kunnen ook in particuliere woningen worden geïnstalleerd. De traditionele sauna is een doeltreffend middel voor warmtetherapie, omdat zij de kerntemperatuur van het menselijk lichaam verhoogt en overvloedig zweten veroorzaakt. De ongelooflijk hoge temperatuur van deze apparaten kan voor veel mensen oncomfortabel zijn. De ervaring kan de drempel van de gebruiker overschrijden en velen zullen niet in staat zijn het volledige voordeel van de warmtetherapie te benutten, gewoon omdat de luchttemperatuur extreem hoog is.

Traditionele Sauna Of Een Infraroodsauna?

Wat is een infrarood sauna?

Eigenlijk kan een infraroodsauna worden omschreven als een “lichtbad”. De oorspronkelijke infrarood sauna’s, gebouwd door Dr Harvey Kellogg aan het eind van de 19e eeuw, werden “gloeilampbaden” genoemd. Net als de traditionele sauna’s is het infrarood lichtbad omgeven door een houten structuur die op een kleine hut lijkt. Nabij-, midden- en ver-infrarood licht zijn natuurlijk voorkomende delen van het brede spectrum van licht dat door de zon wordt uitgezonden. Het infraroodspectrum is onzichtbaar voor het oog, maar wordt gevoeld als warmte. De infraroodstralers in de behuizing verhogen de temperatuur tot tussen 38 en 66 graden Celsius.

Door de aard van de golflengten van infrarood licht is een grote temperatuursverhoging niet nodig om een diepgaand effect op het lichaam te hebben. Het infrarode licht kan gemakkelijk door het huidmembraan dringen en de zachte weefsels van het lichaam bereiken. De kerntemperatuur van het lichaam wordt van binnenuit verhoogd en is niet afhankelijk van hoge buitentemperaturen om zweten op gang te brengen. Wanneer het infrarode licht door het eerste membraan van de huid dringt en het zachte weefsel van het lichaam binnendringt, reageren de cellulaire mechanismen van het lichaam met prikkeling.

De mens bestaat uit 50 triljoen cellen, en elke cel in het lichaam heeft een soort “energiecentrum”: de mitochondriën, waar ATP (adenosinetrifosfaat) wordt gevormd. De mitochondriën zijn zeer gevoelig voor alle licht en vooral voor diep doordringende infrarode stralen. Zodra het lichaam wordt blootgesteld aan infrarood licht, wordt de ATP-productie exponentieel gestimuleerd.

Stralingswarmte vs. convectiewarmte

Conventionele sauna’s werken met convectiewarmte van elektrische elementen of houtbrandstoffen en verwarmen de lucht in de afgesloten ruimte. Het contact met de warme lucht verwarmt de inwendige temperatuur van het lichaam. Het ligt in de aard van convectiewarmte dat hoge temperaturen moeten worden bereikt om de kerntemperatuur van het menselijk lichaam te beïnvloeden. De infrarood sauna daarentegen werkt met stralingswarmte.

Het licht van de infraroodstralers dringt rechtstreeks door in het fysiologische netwerk van het lichaam en heeft een gestroomlijnd effect op de moleculaire structuur. Stralingswarmte werkt rechtstreeks in op het lichaam, terwijl convectiewarmte een secundaire relatie heeft met de menselijke fysiologie. Het lichaam reageert harmonieus op de frequentie van het infrarode lichtspectrum, en de celstructuren van het lichaam worden gestimuleerd door de absorptie van het licht. Traditionele sauna’s verwarmen de luchttemperatuur van de sauna. Elke warmtetherapie heeft een resterend gezondheidsvoordeel voor het lichaam, maar dit is veel kleiner in vergelijking met het effect van infrarood licht.

Voordelen van infrarood licht ten opzichte van de traditionele sauna

De voordelen van infrarood licht zijn onder meer:

– Kortere opwarmtijd

– Minder stroomverbruik

– Lagere temperaturen

Het effect van de infraroodsauna is niet gebaseerd op een verhoogde warmte-inbreng, maar wordt veroorzaakt door de frequentie van het uitgestraalde licht. Infraroodsauna’s zijn minder tijdrovend dan conventionele sauna’s omdat ze niet uitsluitend op extreem hoge temperaturen werken. Conventionele sauna’s zijn ondoeltreffend als de warmte niet wordt meegevoerd. Het duurt ongeveer een uur om de optimale temperatuur voor een traditionele sauna te bereiken. Dit betekent dat u uw tijd dienovereenkomstig moet plannen.

Traditionele sauna’s kunnen niet spontaan worden gebruikt en moeten 85 tot 93 graden Celsius bereiken om doeltreffend te zijn; het kost uiteraard tijd om deze temperaturen te bereiken. De infraroodsauna daarentegen hoeft niet te worden voorverwarmd. Het bestralen van het lichaam met infrarood licht heeft een krachtig effect op het fysiologisch netwerk zonder de warmte te verhogen. Als u uw infraroodsauna liever voorverwarmt, duurt het ongeveer 15-20 minuten om een temperatuur van ongeveer 43 graden Celsius te bereiken.

De gezondheidsvoordelen van een infraroodsauna ten opzichte van een conventionele sauna

De reactie van het lichaam op het infraroodspectrum heeft gezondheidsvoordelen die uniek zijn voor dit type warmtetherapie. Alle warmtetherapieën, ook de traditionele sauna’s, hebben positieve effecten op het lichaamssysteem, zoals een betere bloedsomloop, een gezonder hart- en bloedvatenstelsel en overvloedig zweten om te ontgiften. Er zijn echter enkele krachtige gezondheidsvoordelen die alleen mogelijk zijn door blootstelling aan infrarood licht. De sleutel ligt in de specifieke manier waarop cellulaire structuren in het lichaam reageren op de frequentie van infrarood licht.

Absorptie van het brede spectrum van infrarood licht door het huidmembraan levert deze exclusieve gezondheidsvoordelen op:

– Neurogenese (aanmaak van nieuwe hersencellen).

– Verhoogde productie van collageen

– versnelde productie van menselijke groeihormonen (verantwoordelijk voor de toename van de spiertonus en de afbraak van vetweefsel)

– verbetering van de insulinegevoeligheid (noodzakelijk voor de behandeling en preventie van type I diabetes)

– Verhoogde ATP productie (oververzadiging van het bloed)

– Evenwichtige serotonine productie (gestabiliseerde stemmingen)

– Ondersteunt de endocriene gezondheid (ondersteuning van de bijnieren)

– Sneller herstel na letsel (inclusief herstel van skelet, bindweefsel en spieren)

– Verhoogde lymfatische gezondheid

Kortom, blootstelling aan infrarode lichtgolven heeft diepgaande positieve effecten op de volgende ziekten, zelfs zonder verhoogde warmte:

Degeneratieve ziekten van de hersenen:

– Ziekte van Parkinson

– Amyotrofische laterale sclerose (ALS)

– Ziekte van Alzheimer

Infrarood licht helpt ook ziekten te voorkomen en te genezen die worden veroorzaakt door een gebrek aan endocriene gezondheid, zoals:

– Reumatoïde artritis

– Fibromyalgie

– Onevenwichtigheid van de schildklier

– Burnout van de bijnieren

Bestraling met infrarode golflengten heeft ook een diepgaande anti-verouderingseffecten, helpt het ideale gewicht te behouden, stabiliseert de stemming en versnelt het herstel na letsel. Naast de exclusieve gezondheidsvoordelen die de infraroodsauna biedt, wordt de ontgifting exponentieel verhoogd door overvloedig zweten. Cardiovasculaire gezondheid en een betere bloedsomloop zijn ook sterke motiverende factoren om de infraroodsauna te verkiezen boven de traditionele droge sauna. Alle gezondheidsvoordelen van de traditionele saunatherapie zijn ook toegankelijk door het gebruik van een infraroodsauna: bovendien zijn er een groot aantal gezondheidsvoordelen die uitsluitend te danken zijn aan de bestraling met infrarood licht.


Infrarood sauna met breed spectrum voor ontspanning

De lagere temperaturen van de infrarood sauna zorgen voor een veel comfortabelere omgeving. Veel mensen voelen zich ongemakkelijk bij een temperatuur van 93 graden Celsius in een traditionele sauna. In plaats van te moeten vechten tegen de te hoge temperaturen van de traditionele sauna, is de infraroodwarmte aangenaam en rustgevend. Ontspanning voelt niet alleen goed, maar is ook noodzakelijk voor een optimale gezondheid.

De infrarood sauna haalt het lichaam uit de sympatische dominantie (vechten of vluchten) en lokt het naar de parasympatische tak (rust en ontspanning) van het autonome zenuwstelsel. Veel chronische ziekten kunnen worden veroorzaakt door stress, en het vinden van een plaats van rust en dus ontspanning kan noodzakelijk zijn voor een optimale gezondheid. De warme tinten van het infrarood lichtspectrum zorgen voor de natuurlijke ontspanning waar uw lichaam naar hunkert.

Een kort overzicht van de verschillen tussen infraroodsauna’s en traditionele sauna’s

De vergelijking tussen traditionele sauna’s en infraroodsauna’s ligt voor de hand wanneer u voor warmtetherapie kiest. In werkelijkheid is er geen vergelijking: ze hebben de naam “sauna” gemeen, maar de bijzondere aard van de infrarode stralen verandert de biochemie aanzienlijk, waardoor deze methode van warmtetherapie exponentieel gunstiger is voor de gezondheid. Blootstelling aan het volledige infraroodspectrum opent het lichaam voor zijn eigen genezingsmechanismen als het danst in relatie tot de lichtfrequenties.

Warme lichttonen omhullen het lichaam in de ontspannende omgeving van de infraroodsauna en stimuleren de celvernieuwing om uw gezondheid en welzijn te optimaliseren. Traditionele droge sauna’s verbleken in vergelijking met de unieke resultaten die met regelmatig gebruik van de infraroodsauna worden bereikt.

Traditionele Sauna Of Een Infraroodsauna?

Beste Infrarood Sauna Kopen Bij X-Trend