Voordelen van infrarood sauna therapie

De beste infrarood sauna kopen aan de beste prijs? Kies voor de topkwaliteit infraroodsauna’s van X-Trend, de #1 expert in België.

Ontdek ons infraroodcabine gamma en modellen en vraag vrijblijvend onze prijzen met advies aan:

Voordelen Van Infrarood Sauna Therapie

Stap 1 van 2

Voordelen Van Infrarood Sauna Therapie
Voordelen van infrarood sauna therapie

Wat gebeurt er in het lichaam en de hersenen na een saunabeurt?

De saunagloed na een saunagang is onmiskenbaar: als u uit een infraroodsauna komt, voelt het alsof de zon binnen gloeit.  De hersenen en het lichaam reageren op de frequentie van het infrarode licht, de geest resoneert met heldere gedachten, de huid voelt strak, gereinigd en soepel aan, terwijl de algemene stemming wordt gesublimeerd in een staat van positiviteit. Wat gebeurt er eigenlijk in het lichaam en de hersenen na een infraroodsauna om deze toestanden te produceren? Het sauna-effect kan wetenschappelijk worden verklaard, en de gevoelens van helderheid, opgetogenheid en helderheid van denken zijn in feite het directe resultaat van een cascade van biochemische veranderingen in het lichaam als reactie op het breedbandige infrarode licht.

Voordelen Van Infrarood Sauna Therapie

De hersenen na een saunabeurt: een nader onderzoek

Het is geen toeval dat saunagangers een verhoogde creativiteit en nauwkeurigheid van denken ervaren na enige tijd onder invloed te zijn geweest van breedband infrarood licht. Wanneer het lichaam in een diepe staat van ontspanning komt, vinden er talrijke neurologische veranderingen in de hersenen plaats, die leiden tot een grotere mentale focus en helderheid van geest.

Al na 15 minuten in de infraroodsauna verbetert de bloedsomloop drastisch en neemt de bloedtoevoer naar de hersenen aanzienlijk toe.  Deze verhoogde bloedtoevoer naar de hersenen leidt tot een vloeiende uitdrukking van intellect en geconcentreerde aandacht terwijl het lichaam ontspannen blijft.

Het menselijk lichaam bestaat uit ongeveer 50 biljoen cellen. De menselijke fysiologie is dus een dynamisch, beweeglijk en steeds veranderend organisme dat bestaat uit verschillende systemen of gemeenschappen van gelijkgestemde cellen die samenwerken om uw overleving en optimale gezondheid te waarborgen. Bij nadere beschouwing van de biologie achter de relatie tussen infrarood licht en cellulair leven blijkt dat het een diepgaand effect heeft op de energiecentra van elke cel, de mitochondriën.

Wanneer infrarood licht doordringt tot voorbij de eerste opperhuid en in de zachte weefsels van het lichaam, worden de mitochondriën, de energieomzettingsfabriek van elke cel, gestimuleerd en beginnen ze sneller salpeterzuur te produceren, dat op zijn beurt wordt omgezet in zuurstof.

Het verhoogde zuurstofgehalte in de bloedbaan leidt tot een betere circulatie van zuurstofrijk bloed. Je vraagt je misschien af hoe één lichtspectrum zoveel aandoeningen kan beïnvloeden. Als we het fysieke lichaam beschouwen als een dynamische gemeenschap van cellen, is het duidelijk dat gezonde cellen en een levendig intracellulair milieu een positieve invloed hebben op de weefsels, orgaanfuncties en systeemmechanismen die samen de menselijke fysiologie vormen. Dus wanneer cellen gezonder worden in reactie op infrarood licht, of het nu cellen in de tenen zijn of in de hersenen, dragen zij uiteindelijk bij tot een gezonde fysieke expressie van het hele lichaam.

Naast de lichtfrequenties van het infraroodspectrum stijgt ook de lichaamstemperatuur tijdens een saunabeurt, waardoor de productie van heat shock-eiwitten op gang komt.  Deze gewelddadige “eiwitchaperonnes” helpen eiwitten zich te organiseren en door de intracellulaire ruimte te bewegen.  In wezen creëren ze een gezonde omgeving in de vloeistof tussen de cellen. De verhoogde productie van heat shock-eiwitten is rechtstreeks van invloed op het proces van neurogenese: de vorming van nieuwe hersencellen.

Voordelen van infrarood sauna therapie

Doelgerichte en gecontroleerde warmtetherapie bevordert neurotrofische factoren die de groei en ontwikkeling van neuronen in het centrale zenuwstelsel ondersteunen. Wanneer de hersenen worden aangevuld met nieuwe neuronen door middel van neurogenese, gaan gefocuste aandacht en verhoogde intellectuele functie met groot gemak hand in hand. Na de saunabeurt “voelen” de gebruikers een diepgaande verandering in de mentale activiteit, met inbegrip van de precisie en het gemak van de gedachtestroom.

Voordelen Van Infrarood Sauna Therapie

Infrarood sauna therapie en degeneratieve hersenziekten:

Is het mogelijk dat regelmatig gebruik van infraroodsauna’s een positieve invloed kan hebben op mensen die lijden aan degeneratieve hersenziekten, zoals Alzheimer, Parkinson en ALS (Amyotrofische Lateraal Sclerose)? De vorming van nieuwe hersencellen tijdens en na een bezoek aan de infraroodsauna zorgt ervoor dat een reeds gezond brein op een hoger niveau kan functioneren, dit geldt ook voor mensen die lijden aan degeneratieve hersenziekten. De verwoestende gevolgen van degeneratieve hersenziekten voor patiënten en hun families zijn ongekend. Blootstelling aan warmte in een infraroodsauna bevordert het neurologisch herstel, de neurogenese en de zuurstofvoorziening van de hersencentra.

Infrarood saunatherapie en het autonome zenuwstelsel: van vechten of vluchten naar ontspannen

Het autonome zenuwstelsel heeft twee hoofdtakken: De sympatische (vecht of vlucht/overlevings-/stressreactie) en de parasympathische (ontspanning/verjonging/regeneratie). Activering van een van deze twee takken neutraliseert de andere.  Dit is belangrijk omdat het lichaam in de ene of de andere toestand moet zijn om evenwicht te bereiken. 

Laten we het autonome zenuwstelsel beschouwen als een voertuig: dominantie van het sympathische zenuwstelsel is als gas geven, dominantie van het parasympathische zenuwstelsel is als remmen voor een olieverversing en een revisie. Het is nodig om te “pauzeren” of te ontspannen, zodat het lichaam zijn energie naar binnen kan richten in de richting van genezing en groei.  Terwijl dit gebeurt, moet het autonome zenuwstelsel het gaspedaal volledig loslaten voor optimale resultaten.

Voordelen Van Infrarood Sauna Therapie
Infraroodcabine
infraroodcabine

Waarom is de dominantie van het parasympatisch zenuwstelsel belangrijk?

Het is noodzakelijk voor de gezondheid en het voortbestaan van het menselijk organisme dat het gemakkelijk kan terugkeren van een staat van overleving naar een staat van ontspanning, want alleen in ontspanning kan het lichaam beginnen met zichzelf te herstellen en de celreplicatie positief stimuleren.

Als het lichaam langere tijd in een staat van overleving blijft, zal uiteindelijk ziekte het gevolg zijn, omdat de natuurlijke genezingsmechanismen van het lichaam niet volledig kunnen worden geactiveerd. Om homeostase en gezondheid van het lichaam te bereiken, moeten middelen of hulpmiddelen worden gevonden die het autonome zenuwstelsel in staat stellen moeiteloos terug te keren van een toestand van stressrespons naar een toestand van ontspanning waarin genezing en regeneratie van cellen kan plaatsvinden.

Blootstelling aan het brede spectrum van infrarood licht maakt een terugkeer naar parasympatische dominantie mogelijk. Regelmatig gebruik van de infrarood sauna reactiveert het parasympatisch zenuwstelsel om het lichaam te genezen en in evenwicht te brengen. In de toestand van sympathische dominantie is het denkproces (noodzakelijkerwijs) beperkter omdat het menselijk organisme tracht te overleven; alle aandacht is naar buiten gericht naar potentiële bedreigingen. Ontspannen toestanden daarentegen bevorderen de creativiteit omdat het lichaam en de geest zich veilig voelen in hun omgeving en daarom geen bedreigingen van buitenaf verwachten.

De hersenen zijn niet langer alleen maar bezig met overleven, maar vuren neuronen in vele richtingen af, waardoor het aantal creatieve gedachten toeneemt. Creatief denken buiten de gebaande paden maakt succes en groei mogelijk op alle gebieden van het leven: zaken, wetenschap, ouderschap, kunst, financiën, zelfontplooiing en meditatie, om er maar een paar te noemen.

Voordelen Van Infrarood Sauna Therapie

Het lichaam en breedband-infrarood licht

  • Lager risico op type II diabetes
  • Toename van magere spiermassa
  • Vermindering van vetweefsel
  • Ontgifting
  • Verhoogde immuunrespons

Verhoogde insulinegevoeligheid – Activering van het cardiovasculaire systeem

Insulinegevoeligheid is een noodzakelijke voorwaarde voor de behandeling van type II-diabetes, maar ook voor de vermindering van het risico op de ontwikkeling ervan. Klinisch sterke gegevens wijzen erop dat warmtetherapie, met name behandeling in een infraroodsauna, patiënten met een verminderde insulinegevoeligheid kan helpen. Tijd doorbrengen in een infraroodsauna heeft een positief effect op het cardiovasculaire systeem door de bloedcirculatie te bevorderen.

Uiteindelijk heeft zitten onder infrarood licht een vergelijkbaar effect als aërobe en anaërobe lichaamsbeweging zonder het autonome zenuwstelsel in een stress-toestand te brengen, zoals het geval is bij veel vormen van aërobe activiteit. De infraroodsauna is een uitstekend middel om het cardiovasculaire systeem te stimuleren bij mensen die niet in staat zijn op conventionele manieren te bewegen, zoals joggen, fietsen of zelfs wandelen. De voordelen van deze vormen van lichaamsbeweging kunnen worden verkregen door middel van saunatherapie.

Toename magere spiermassa

Spieren herstellen om verschillende redenen sneller wanneer zij met infrarood licht worden bestraald. Ten eerste versnelt de overgang van een toestand van stressrespons naar ontspanning het herstel van de spieren en verhoogt tegelijkertijd de hoeveelheid menselijke groeihormonen. Dit betekent dat het herstel van actieve vormen van lichaamsbeweging waarbij spiervezels worden afgebroken, minder tijd vergt. Menselijke groeihormonen zijn anabole hormonen die zowel de spiermassa doen toenemen als het vetweefsel doen afnemen; deze veranderingen resulteren in een slankere, welgevormde lichaamsvorm zonder ongewenst vetweefsel.

Detox

Maak gebruik van het grootste orgaan van het lichaam: de huid. Vergroot het vermogen van uw lichaam om potentieel schadelijke stoffen en zware metalen zoals cadmium, kwik, nicotine, alcohol, lood, melkzuur en andere te ontgiften. Wanneer de lichaamstemperatuur stijgt, beginnen de poriën van de huid grote hoeveelheden zweet af te geven. Door dit intense zweten begint het lichaam zich gemakkelijk te ontdoen van schadelijke stoffen, waardoor de inwendige organen worden ontlast.

Versterkt de immuunrespons

Aanhoudende infecties in het lichaam kunnen de immuunrespons verzwakken. Een bezoek aan de infrarood sauna verhoogt de lichaamstemperatuur en wekt een kunstmatige koorts op. Koorts is een natuurlijk mechanisme van het lichaam om infecties te bestrijden. Het activeren van deze koortsreactie kan het lichaam in staat stellen zich te ontdoen van infectieuze indringers die de immuniteit langzaam afbreken. Het actief opwekken van “valse” koorts door middel van infraroodsauna-therapie kan het lichaam bevrijden van infecties en de immuniteit stimuleren.

Voordelen Van Infrarood Sauna Therapie
Voordelen Van Infrarood Sauna Therapie

De infrarode metamorfose: transformatie van lichaam en geest

Biomedisch onderzoek bevestigt de gezondheidsvoordelen van een regelmatig bezoek aan een infraroodsauna voor de hersenen en het lichaam. De gloed na een saunabeurt is de natuurlijke ervaring die gepaard gaat met de diepgaande celtransformatie die in alle systemen van het lichaam plaatsvindt. De na-effecten van een saunabezoek in een infraroodsauna kunnen ons een scherpe geest, een snelle geest, een gezonde celproductie en een grote creatieve ontwikkeling geven.