Voordelen van infrarood sauna

De beste infrarood sauna kopen aan de beste prijs? Kies voor de topkwaliteit infrarood sauna’s van X-Trend, de #1 expert in België. 

Wat zijn de voordelen van infrarood sauna’s? Wil u deze voordelen ontdekken? Bekijk ons infrarood sauna gamma en modellen en vraag vrijblijvend onze prijzen met advies aan:

Voordelen Van Infrarood Sauna

Stap 1 van 2

Voordelen Van Infrarood Sauna
Voordelen van infrarood sauna

Voordelen van de infrarood sauna

Infraroodsauna’s maken gebruik van lichtgolflengten die diep in de huid doordringen en het lichaam van binnenuit verwarmen. Een gemiddelde infraroodsauna warmt op tot ongeveer 60 graden Celsius. Als u erin zit, voelt hij niet zo heet aan als een niet-infraroodsauna, dus is hij comfortabeler om in te zitten. Maar laat u niet misleiden, want al het werk gebeurt binnenin en resulteert in actief zweten, wat een heleboel gezondheidsvoordelen met zich meebrengt.

Infrarood sauna vs. traditionele sauna

Droge sauna’s werken anders dan infraroodsauna’s. Ze gebruiken een hete kachel of stenen om de sauna op te warmen, en de temperatuur in de ruimte is veel heter, ergens tussen 80 en 100 graden C. Er zijn ook stoomsauna’s die kokend water gebruiken om de ruimte te verwarmen – dit resulteert in een meer vochtige, stomende warmte (vandaar de naam). Bij niet-infraroodsauna’s zweten we van buiten naar binnen, in tegenstelling tot infraroodsauna’s, die van binnen naar buiten werken. Ook het mechanisme van de warmte is anders: infrarood zendt lichtgolflengten uit die veel dieper doordringen dan andere soorten sauna’s.


Voordelen Van Infrarood Sauna
Infraroodcabine
infraroodcabine

Voordelen van een infraroodsauna

Saunabaden worden al heel lang in verschillende landen over de hele wereld beoefend, te beginnen in Finland waar het tweeduizend jaar geleden werd uitgevonden. Saunasessies verwarmen onze lichaamstemperatuur en laten ons actief zweten, wat leidt tot een aantal verbazingwekkende gezondheidsvoordelen.

Ontgifting

Onze huid is ons grootste eliminatieorgaan. Er zijn een aantal manieren om onze huid te helpen zich te ontdoen van gifstoffen – droog borstelen is een van mijn favorieten – maar het is moeilijk om zweten te overtreffen. Het is bewezen dat zweten ons helpt ons te ontdoen van een aantal giftige stoffen, waaronder bisfenol A (BPA, een chemische stof die het hormoonsysteem verstoort) en zware metalen zoals lood, arsenicum, cadmium en kwik. Bovendien geeft ons lichaam deze chemische stoffen bij voorkeur af via zweet.

Cardiovasculaire gezondheid

Infrarood sauna’s zijn goed voor onze cardiovasculaire gezondheid. Zij kunnen helpen de endotheelfunctie (bloedvaten) en de bloedstroom te verbeteren, de bloeddruk te verlagen, oxidatieve stress (die kan leiden tot hartproblemen zoals atherosclerose) te verminderen en het aantal hartaanvallen te verminderen. Andere studies suggereren dat frequent saunagebruik het risico op plotse hartdood, fatale coronaire hartziekten en sterfte door alle oorzaken kan verminderen, en ook kan dienen als ondersteunende behandeling voor mensen met congestief hartfalen.

Immuniteit

Een infrarood sauna verhoogt de kerntemperatuur, wat potentiële ziekteverwekkers kan doden. Uit dit onderzoek bleek dat saunagebruikers minder verkouden waren dan niet-saunagebruikers, terwijl een ander onderzoek aantoonde dat saunabezoeken het witte bloedcelprofiel kunnen verbeteren en het immuunsysteem kunnen stimuleren. De infraroodsauna is ook een van mijn favoriete manieren om verkoudheid en griep te voorkomen.

Pijnbestrijding

Er zijn aanwijzingen dat infraroodsauna’s goed zijn voor mensen met chronische pijn – en sommige patiënten zelfs helpen weer aan het werk te gaan. Zij kunnen ook fantoompijn behandelen en de pijn verlichten van spierbeschadiging en fibromyalgie. Omdat de infrarood sauna een warme omgeving is, kan hij helpen onze spieren los te maken en stijfheid, krampen, pijn en ongemak te verminderen.

Fysieke fitheid

Veel van de voordelen van de infraroodsauna zijn vergelijkbaar met die van een gewone training. Dit maakt het een goede optie voor mensen die lijden aan gezondheidsaandoeningen die hun vermogen om te bewegen beïnvloeden, zoals chronische vermoeidheid, auto-immuunziekten, artritis of andere aandoeningen die regelmatige lichaamsbeweging moeilijk maken. Voor de sportievelingen kan de infraroodsauna ook helpen bij het herstel na het sporten!

Ontspanning

Infrarood sauna’s kunnen inwerken op ons parasympatisch zenuwstelsel, waardoor de parasympatische activiteit toeneemt en de sympathische kant van de vergelijking afneemt. Het sympathische zenuwstelsel is onze “vecht of vlucht” reactie, terwijl het parasympathische onze “rust en spijsvertering” modus is. Hoe meer we het parasympatisch zenuwstelsel kunnen stimuleren, hoe beter we ons voelen. Uit een andere interessante studie, waarbij infrarode stralen werden gebruikt op acupunctuurpunten van depressieve patiënten, bleek dat de infrarode stralen hielpen het serotonineniveau te verhogen, een van de feel-good neurotransmitters in onze hersenen die ons ook helpt slapen. Het kan ook heerlijk meditatief zijn om in een kalme, stille, warme omgeving te zitten waar je niets hoeft te doen behalve ontspannen en ademhalen.


Voordelen Van Infrarood Sauna
Voordelen Van Infrarood Sauna

Tips voor een infraroodsauna

Als u de voordelen van een infraroodsauna wilt ervaren, zijn er een paar dingen die u in gedachten moet houden:

  • Begin langzaam. Het voelt niet zo warm aan wanneer u een infraroodsauna binnengaat, zodat u geneigd zou kunnen zijn er lang in te blijven. U moet acclimatiseren door eerst 5-10 minuten te zitten en daarna te verhogen.
  • Blijf gehydrateerd. Zorg ervoor dat je genoeg drinkt, want je verliest vocht door zweten. Water is een prima optie en mijn eerste keus, maar je kunt ook gehydrateerd blijven met gekoelde kruidenthee (zoals deze gemberthee), kokoswater, kombucha, smoothies of elixers op ijs.
  • Luister naar je lichaam. Ons lichaam is wijs en geeft signalen wanneer het ongelukkig is. Let op hoe je je voelt. Warm en zweterig is prima – maar als u zich overmatig dorstig, duizelig of misselijk voelt, hoofdpijn hebt of een ander symptoom dat niet goed voelt, verlaat dan de sauna.
  • Eet geen grote maaltijd. Prop uzelf niet vol voor een rondje hardlopen of een andere inspannende training – u kunt het beste naar de sauna gaan op een lichte of lege maag.
  • Afspoelen onder een schone douche. Met alle onzuiverheden die in de sauna vrijkomen, willen we er zeker van zijn dat ze worden weggespoeld, maar er zijn enkele giftige stoffen in traditionele douches die onze gezondheid kunnen schaden. Zorg ervoor dat u daarna baadt in chloorvrij, gefilterd water.

Infrarood sauna en zwangerschap

Er zijn studies (zoals deze) die beweren dat saunagebruik veilig is voor zwangere vrouwen en hun baby’s, terwijl andere studies adviseren dat zwangere vrouwen niet langer dan 20 minuten mogen saunagasten. Het wordt ook aanbevolen hete baden te vermijden, en voor mij is een sauna intenser dan een bad. Zorg ervoor dat je het vermijdt in de periode voor de conceptie. Er zijn ook aanwijzingen dat saunabezoek de spermaproductie kan beïnvloeden – ook al zijn de resultaten tijdelijk, het is iets om rekening mee te houden bij het plannen van uw conceptie.

Een infraroodsauna kopen

Een openbare sauna uitproberen is een goede manier om de vruchten ervan te plukken en te zien hoe u het verdraagt. Als de kosten en de ruimte het toelaten, kopen veel mensen hun eigen sauna omdat ze er zo dol op zijn.

Enkele vragen om te overwegen bij het maken van uw aankoop:

  • Is het gelijmd of met messing en groef? Vermijd lijm, want die kan verdampen bij verhitting.
  • Wat voor soort hout en wat is de aard van het hout?
  • Wat voor soort verwarming? Koolstof of keramiek? Uit mijn onderzoek bleek dat koolstof een groter effect heeft en langer meegaat.
  • Wat is de samenstelling? Kun je het zelf of moet je iemand inhuren?
  • Welke maat wil je?

Voordelen Van Infrarood Sauna
Voordelen Van Infrarood Sauna